Uravnoteži se u uredu

Duže sjedenje u uredu, često ispred računala realnost je velikog broja zaposlenih ljudi. Radeći u uredu često provodimo velik dio svog dana sjedeći i radeći s uredskom opremom, i dok te aktivnosti ne predstavljaju nikakvu štetu ako se obavljaju u kratkim vremenskim razdobljima, neprestano obavljanje ovih vrsta aktivnosti može imati štetne učinke na naše zdravlje.

O učincima dugog sjedenja smo već govorili, dovode do povećanog rizika od ozljeda, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, a tijekom dugog vremenskog razdoblja, prekomjerno sjedenje bez fizičke aktivnosti može doprinijeti kroničnim bolestima i ranoj smrtnosti.

Bolovi u vratu i leđima samo su neki od problema s kojima se svi susrećemo a najčešće ukazuju na kratkotrajno preopterećenje u životu. Važno je prepoznati ove rane simptome i odmah krenuti u akciju i ovo su neke od strategija koje primjenjuju osviješteni zaposlenici:

– Idi stepenicama umjesto liftom (neka ovo bude uistinu pravilo a ne iznimka)
– Ustani, prošetaj do pisača/faksa/fotokopirnog stroja/kante za smeće.
– Razgovaraj kad god možeš licem u lice umjesto e-pošte, naime u razgovoru aktiviramo mišiće lica i ruku i to nije zanemarivo u radnome danu.
– Počni uključivati sastanke stajanja i hodanja kako bi smanjio sjedenje.
– Kada dugo sjediš, namjesti alarm svakih sat vremena, kako bi se sjetio ustati i kretati se.
– Šetaj tijekom jutarnje pauze, za ručak i obavezno uključi poslijepodnevnu aktivnost nakon posla
– Parkiraj svoj automobil nekoliko ulica dalje od svog ureda i pješači razliku a za TOP formu koristi commute bike ili 30+ minutno hodanje.

Za puni efekt aktiviraj svoje mišiće ciljanim vježbama. Predažemo ovih 5 vježbi! (VIDEO)