Aerobni Trening Bi Mogao Produljiti Tvoj Život

Kratkoročni ciljevi su bitni za postizanje i održavanje fizičke forme u periodu od nekoliko mjeseci (npr priprema za B2Run utrku) do godinu dana dok dugoročniji cilj, poput višegodišnjeg plana za završetak prve IRONMAN utrke, pomaže u izbjegavanju ekstrema (pretjerivanja u treningu ili neaktivnosti) i održava motivaciju nakon perioda kriza i demotivacije (bolest, ozljeda i slično).

Cjeloživotni cilj je filozofija života i smisla našeg postojanja. Dug život je nabolji odabir koji možete postaviti za cjeloživotni cilj. Period u kojem možemo dobro funkcionirati samostalno ili uz malu podršku (familija, prijatelji, lokalna zajednica) od presudne je važnosti i vjerojatno najvažnija utrka koju možete dobiti.

3 načina na koji trening može produžiti tvoj život.

1. Trening održava naše tijelo. Tjelovježba djeluje pozitivno na gotovo cijeli organizam, prvenstveno na sustav za kretanje (mišići i kosti), na kardiovaskularni sistem (disanje, krvotok) te na endokrini sustav (hormoni i tekućine u tijelu). Naglasimo kako aerobni trening još dodatno i kapilarizira naše organe, stvara nove kapilare te time “pomlađuje”.

2.Trening nas održava mentalno. Trening pomaže da lakše prođemo kroz period stresa i odvraća nam misli od svakodnevnih problema na trenutnu izvedbu (tehniku) i često nas motivira da dotaknemo i  pređemo preko svojih mentalnih barijera i strahova. Tehnike disanja mogu poslužiti kao sredstvo za mentalni trening a naglašeno disanje je sastavni dio aerobnog treninga.

3. Trening pomaže u regulaciji prehrane i potrošnje energije. Aerobni trening prirodno regulira nivo šećera u krvi te regulira osjećaj gladi i sitosti. Uz trening je lakše mijenjati loše prehrambene navike, poput prejedanja ili izgladnjivanja. Treba naglasiti kako aerobni trening troši i uskladištene zalihe energije spremljene u masnom tkivu što je dobro za regulaciju udjela masnog tkiva u tijelu.

Namjera ovog članka je da te motiviram na aerobno vježbanje (plivanje, trčanje, biciklizam, triatlon, Ironman, trail, treking i slično) i da optimistično gledamo na budućnost u kojem su duh i tijelo nerazdvojiva cjelina vrijedna naše pažnje i svakodnevne brige.

Kako običan srčani ritam može ukazivati na duljinu života

Maksimalni primitak kisika također može biti faktor dugovječnosti