Kako vježbati kada se skrati dan

Početnicima u triatlonu i trčanju savjetujemo da trče do dva puta u tjednu čak i u periodu zime kada skraćenje dana na mnoge utjeće demotivirajuće. Naši uspješni vježbači se pripreme na promjene i skloni su prilagoditi svoj outdoor trening na ova četiri načina:

1. Rano u jutro i kasnije na večer su temperature niže i potrebno je zaštititi tijelo odgovarajućom višeslojnom sportskom opremom koju po potrebi možeš skidati i vezati oko struka, dok rukavice i kapu možeš spremiti u džepove.

2. Svoj trening planiraj na osvijetljenoj cesti ili stazi. Odaberi betonsku podlogu jer parkovi i šume ovih dana imaju puno otpalog lišća i mogu skrivati neravnine. Ako trčiš izvan asfalta u uvjetima smanjenje svjetlosti možeš se ozbiljno ozlijediti. Upotreba lampi koje se nose na glavi za vrijeme treninga tek djelomično mogu smanjiti ovaj rizik i uvijek je bolje odabrati put dobro osvijetljen gradskim lampama uz upotrebu reflektirajućeg prsluka.

3. Planiraj započeti i završiti trening sa mjesta na kojem se odmah možeš presvući, osušiti i utopliti. Tijelo ostaje dubinski zagrijano do oko 20 minuta nakon tjelovježbe i u tom periodu često ne osjećamo gubitak topline

4. Trening bi trebao (ponovno) biti pretežno niskointenzivan (aeroban) jer dok tako treniramo imamo veliku kontrolu nad vježbanjem sa minimalnim rizicima od povreda. U svrhu da trening bude primjereniji možeš koristiti brzi test intenziteta za početnika– jednostavno a djeluje!.

Ako sve ovo ne pomogne, uvijek možeš trenirati i indoor koristeći traku za trčanje no istraživanja su pokazala da manjina uspješnih trkaća redovito trenira indoor a još manje koriste vlastite trake za trčanje.