Savjet za više kretanja na poslu u prosincu

Posljednji mjesec u godini je kritični period u kojem će većina ljudi smanjiti tjelesnu aktivnost a to bi se moglo negativno odraziti na tvoje osjećaje u Novoj godini.

Što u mjesecu prosincu možeš napraviti da se više krećeš? 

Usredotoči se na povećanje razine tjelesne aktivnosti na radnom mjestu i na smanjenje vremena sjedenja. Ne radi se nužno o znojenju, čak i ‘ne-znojna’ aktivnost laganog intenziteta u trajanju od 2 minute svaki sat može imati značajne prednosti. Na primjer:

Aktivni sastanci — Izvedi neformalni sastanak vani i, gdje je moguće, neka to bude sastanak u šetnji.
Aktivno planiranje — Postavi podsjetnike u svom kalendaru da napraviš pauzu i pokreneš se.
Aktivno putovanje na posao — Učini svoje putovanje na posao aktivnim. Vozi se na posao, ustani u vlaku ili izađi iz autobusa stanicu ranije i pješači ostatak puta.
Aktivan ručak — Pauzu za ručak izbjegavaj provoditi za stolom. Ustani i idi u šetnju od 15 minuta s kolegom prije ili nakon jela. Neka ova rutina bude i za svečane ručkove kojih u ovom mjesecu neće nedostajati.
Vježbanje u uredu — Kad ne možeš izaći u šetnju i u pauzama puno možeš napraviti aktivirajući mišiće na pravi način.

Opasnosti dugotrajnog sjedenja na poslu
Sjedenje je prepoznato kao potencijalna profesionalna opasnost i istraživanja sada povezuju velike količine vremena u sjedenju s preranom smrću, srčanim bolestima i dijabetesom. Sve je više uviđanja da se vrijeme sjedenja na uredskim radnim mjestima također treba smatrati potencijalnim štetnim zdravstvenim rizikom baš kao i nedostatak tjelesne aktivnosti izvan radnog vremena.

Kako ostati tjelesno aktivan ovu zimu uz outdoor trening