Fitnes zablude tijekom Adventa

Prije nego uđemo u adventsko raspoloženje podijeliti ću s tobom često kriva vjerovanja koja se tiču prehrane i vježbanja u tom osjetljivom razdoblju.

Debljamo se od masnih jela i kolača!

Ne, udebljati se možemo ako u duljem vremenskom periodu unesemo u organizam više kalorija od onih koji potrošimo. Višak ugljikohidrata ili proteina jednako će, poput masti pogodovati skladištenju zaliha energije. Problem tijekom Adventa je što svi jedemo više, a manje se krećemo. Najbolja prevencija debljanja tijekom Adventa je više kretanja i vježbanja.
Jednostavna formula za procjenu raspona dnevnih potreba za kalorijama na temelju razine aktivnosti.

Prirodno je da se zimi manje krećemo!

Tako sam i ja mislio ali moderni čovjek je i to promijenio. Poznajem puno ljudi koji se u zimskom periodu više kreću nego ljeti. Na prvu bi nas ovo moglo iznenaditi, no riječ je o laganom kretanju ili aerobnom vježbanju. Pošto ne spavamo zimski san, kretanje potiče cirkulaciju i zato je važno zimi se kretati podjednako kao i ljeti. Kratak dan i hladnoća nisu prepreka za trening. Od kada sam kupio zimsku opremu za trening i čeonu lampu uživam u večernjim treninzima i zimi. Posebno je dobro kad padne malo snijega jer refleksija lampe pojačava učinak svjetlosti. Nabavi adekvatnu opremu i treniraj poslije posla.

Sportaši zdravije jedu!

Ovo je još jedna neistina. Sportaši imaju brzi metabolizam pa prije izbace toksine koji dolaze preradom loše hrane, no kumulativni učinak na zdravlje bit će jednako tako štetan za one koji vježbaju kao i za one koji ne vježbaju ako jedu nezdravu hranu. Ako bih se mogao tako izraziti, sportaši su poput tempirane bombe.
Sasvim je u redu prepustiti se, uživati u delicijama, čokoladi i domaćim kreacijama. Svi zaslužujemo odmor! Ako znaš da si netko tko je sklon prejedanju ili pijenju previše alkohola, postavi svoje granice i budi jasan i odgovoran prema sebi.

Fitnes odluke se donose nakon Adventa!

Tko je to izmislio? Nikad nije kasno donijeti dobre odluke, ali što ranije ih doneseš to će ti šanse biti veće. Zašto u 2024 ne završiš Ironman utrku? Kakav bi ja bio Ironman da ti ne predložim i takvu ludost od odluke:)!