Da li vježbati aerobno ili anaerobno?

Bez obzira da li želiš smršaviti, dobiti mišiće, definiciju, trčati brže i duže, dobro je da znaš neke osnove o metabolizmu.

Metabolizam je skup anaerobnih i aerobnih procesa (kemijskih reakcija). Odnosi se na proces koji naše tijelo koristi za razgradnju hranjivih tvari. On stvara spojeve koje stanice mogu koristiti za energiju i koristiti te spojeve za poticanje staničnih funkcija.

Ako znaš koje energetske sustave koristiš možeš bolje kontrolirati trening i lakše napredovati prema cilju.

Tijelo će tijekom vježbe ili aktivnost automatski prelaziti između aerobnog i anaerobnog metabolizma.

Primjeri vježbanja sa dominantnim sustavima.

Anaerobne vježbe:

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)
Dizanje utega
Sprintanje

Aerobne vježbe:

Brzo hodanje
Plivanje
Trčanje
Biciklizam

 

Najbolji rezultati se pokazuju kada se kombinira oba sustava.

Svaki oblik vježbanja je dobar ali najbolji rezultati se pokazuju kada se kombinira oba sustava– anaerobni i aerobni. Važno je znati da bi u toj kombinaciji trebao biti dominantno prisutan aerobni način vježbanja. Također, svako zagrijavanje i faza oporavka bi trebali biti aerobni.

Početnicima kojima je cilj izgradnja mišićne mase, savjetujem da prvo rade na aerobnim mehanizmima koji će ih pripremiti za anaerobne napore. Ovo se ne odnosi samo na jedan strukturirani trening u teretani (zagrijavanje, glavni dio) već i na dulji period vremena (faza aerobnog treninga, anaerobna priprema).

Kod osoba sa povećanom tjelesnom težinom koje namjeravaju vježbati aerobno, kako bi izbjegle ozljede zglobova (aerobika zahtijeva repeticiju pokreta u dužem periodu vremena), savjetujem aktivnosti poput plivanja i bicikla, dok za sve ostale još savjetujem jogging i trčanje.

Većina ciljeva je dohvatljiva ako si ostavimo dovoljno vremena.

U nedostatku vremena i želji da što brže postignemo rezultate i to često one koji se vide iz vana (fizički izgled nasuprot unutarnjoj promjeni), smanjujemo aerobiku a time riskiramo ozljede i neadekvatnu odaptaciju kardiovaskularnog sustava.

Aerobni trening bi mogao produljiti život