Postavljanje pametnih ciljeva

Nakon što znaš zašto vježbati, vrijeme je da si postaviš cilj!

Najčešće postavljamo kratkoročne ciljeve, jer se rukovodimo mišlju da je njih jednostavnije postići. Primjer kratkoročnog cilja je trenutno prestati pušiti ili početi trčati u Novoj godini.

Od kratkoročnih ciljeva često puno očekujemo u kratkom vremenskom razdoblju i često stvarno ne mislimo ono što i poželimo. Kratkoročni ciljevi tako mogu biti samo Novogodišnje nikad ispunjene želje.

Pretvori u dugoročniji cilj

Umjesto trenutnog prestanka pušenja dugoročni cilj bi bio popraviti funkciju disanja i ojačati imunski sistem. Krenuti trčati bi imalo također više smisla ako se cilj definira kao istrčavanje 60 minuta bez da se umoriš i ostaješ bez daha. Period vremena za dugoročni cilj savjetujem 18 mjeseci za početnika i 6 mjeseci za iskusne (osoba koja već ima iskustva u procesu).

Za dugoročni cilj odgovori sebi na slijedeća pitanja

– Hoću li trebati podršku i od koga da dohvatim svoj cilj?
– Uklapa li se moj dugoročni cilj sa mojim životnim stilom?
– Što me najviše motivira da postignem svoj dugoročni cilj?
– Koji je sportski cilj prvi nakon što postignem svoj dugoročni cilj?
– Imam li B plan koji vodi istome dugoročnom cilju?

Kompetetivni cilj je upitno dobar

Izbjegavaj dugoročne ciljeve koji ti je netko drugi nametnuo, poput izazova i slično. Trenirati za IRONMAN nije dobro ako je cilj biti bolji od kolege koji te izazvao.

Samo tvoj put do cilja

Postoje stotine načina da ostaneš fizički aktivan, ne moraš se prisiljavati na aktivnost u kojoj ne uživaš. Vježbanje ne mora značiti treniranje u grupama ili dizanje utega u sportskim klubovima ili teretanama. Vježba može biti krativno bavljenje sportom poput hodanja, planinarenje ili čak rada u dvorištu (košnja, vrtlarstvo). Isprobaj nekoliko različitih aktivnosti dok ne pronađeš onu u kojoj ćete uživati, tada ćeš vjerojatnije ostati pri njoj.

Budi realan i sezonski

Ne zaboravi da će se privlačnost određenih oblika vježbanja mijenjati kroz godišnja doba– to je sasvim normalno. Svi bi željeli stalno biti u formi, imati atletska tijela (tonus mišića) tokom cijele godine i biti prepuni energije ali čim se razbolimo (prije ili kasnije nas bolest sve zahvati) ljestvicu postavljamo sve niže i niže. Kada nismo realni, kratkoročni ciljevi su ekstremni za naše tijelo i zato ne uspijevamo u dugoročnijim i ovo je ciklus koji se ponavlja.