5 savjeta da ostaneš zdrav ove blagdane

Iako se održavanje zdravih navika može činiti teškim zadatkom u periodu zime i blagdana, važno je da prepoznaš vrijednost dobre prehrane, sna i fizičke aktivnosti kako bi osigurao da si obnovljen, osvježen i spreman za izazove 2022. godine. Nekoliko savjeta kako da ostaneš zdrav tijekom sljedećih nekoliko tjedana:

1. POČNI SA VIŠE ŠETANJA NA OTVORENOM
Hodanje je izvrstan način da uneseš dodatni pokret u svoj život. Osim što hodanje savjetujem kao način savladavanja kraćih udaljenosti u svakodnevnom životu, vrlo je važno da vikendima hodaš na otvorenom, po mogućnosti u prirodi. Ponesi ruksak da možeš skladištiti višak tople odjeće jer kako se zagrijavaš vjerovatno ćeš poželjeti imati manje odjeće koja te štiti od vanjskih utjecaja.

2. REDOVITO SE KREĆI – ČAK I SAMO NA PAR MINUTA
Tvoja rutina vježbanja vjerojatno će izgledati drugačije u ovo doba godine, i to je u redu! Zapamti, nešto je bolje nego ništa. Bilo da se radi o kratkoj šetnji, kućanskim poslovima, plivanju u bazenu ili indoor aktivnostima, tjelesna aktivnost je važna ne samo za tvoju fizičku spremnost, već i za tvoje mentalno zdravlje.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji hodaju samo 2 minute svakih 20 minuta imaju niže razine glukoze u krvi za 24-30% nakon jela (u usporedbi s onima koji ostaju sjediti).

3. UŽIVAJ U SVOJOJ HRANI
U redu je prepustiti se nekim stvarima koje najviše voliš tijekom božićnog razdoblja.  Međutim, ne zaboravi na umjerenost. Ako namjeravaš piti alkohol, ne zaboravi ostati dobro hidriran i ograniči unos. Dobro je znati da alkohol nije energija lako dostupna organizmu jer se ne koristi kao izvor energije u mišićima i sprema se  izravno u zalihe masti.

4. ČUVAJ SVOJE DUŠEVNO ZDRAVLJE
Blagostanje je česta riječ koja se zaželjuje ovom dijelu godine. Iako fizička aktivnost i dobra prehrana definitivno mogu pomoći tvojem mentalnom zdravlju važno je znati da je također u redu zatražiti pomoć prijatelja i rodbine. Ako smatraš da bi imao koristi od savjetovanja educiranih stručnjaka, raspitaj se o kontaktima preko HZJZ.

5. POZITIVA
Bila je to još jedna pandemijska godina i SVI zaslužujemo da se malo opustimo i uživamo u ulazu u NOVU. Ispravno je uživati ​​u stvarima koje voliš dok paziš na svoje fizičko i mentalno zdravlje. Sve je u ravnoteži!

Sretni blagdani i fizički aktivnu Novu godinu!

Tvoj trening otporan na blagdane