Smršavi uz Ironman

Mršavljenje je jedna on najčešćih novogodišnjih fitness odluka. Oni koji bolje sagledaju trenutnu situaciju i naprave dobar plan lakše uspijevaju i zato prije nego što kreneš pročitaj naše savjete.

Izračunaj idealnu težinu s obzirom na spol. Odaberi kalkulaciju po programu “sve formule”.
Izračun će pokazati rezultate u rasponu od desetak kilograma. Uzmi prosječnu vrijednost.
Na primjer, za mušku osobu visoku 185 cm izračun pokazuje raspon od 74-83 kg. Srednja vrijednost tog raspona iznosi 78,5 kg. Donje brojke se odnose na odstupanje od te srednje vrijednosti.

Do 8 kilograma
Godišnja oscilacija od 8 kg je normalna pojava. Ljeti se krećemo više i jedemo manje, a zimi obrnuto. Aktivan pristup životu koji obuhvaća upotrebu bicikla i hodanja na kraćim relacijama putovanja, rada u kućanstvu ili vrtu te sportska rekreacija vikendima, su dovoljni za održavanje zdrave tjelesne težine.

8 do 15 kg
Nije loše! Započni odmah u siječnju kako bi plan uspio već ovo ljeto. Ovo je često situacija sa osobama koje su naglo prekinule rekreaciju zbog zdravstvenih i drugih razloga. Cilj je dohvatljiv, sa adekvatnim on-line sportskim planom uz minimalnu podršku. Kreni odmah.

15 do 25 kg
Ovo je za prosječnog Europljanina najčešća situacija. Preporučamo dvogodišnji plan. Iskoristi sada tu priliku i postavi sportsko-rekreativne ciljeve, poput nastupa na polumaratonu, Ironman 70.3 ili Ironmanu, jer upravo ti ciljevi zahtijevaju duže pripreme, nisko su intenzivni i odlični za mršavljenje. Trebaš nadzor trenera sa iskustvom i savjetovanje sa nutricionistom.

25+ kg
Osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom na granici pretilosti često treba maksimalnu podršku okoline kako bi se pokrenula. Ako si u ovoj skupini znaj samo da su mnoge osobe poput tebe uspjele kombinirajući hodanje i vožnju biciklom, jer su sa tim aktivnostima minimalizirali rizik od povreda. Ovo je važno jer je kontinuitet najvažniji faktor za uspjeh na duge staze. Naš je savjet da pridobiješ podršku svoje okoline. Preporučamo minimalno trogodišnji plan uz nadzor trenera, savjetovanje sa nutricionistom i liječnikom. Ti to možeš!

5 triatlonskih savjeta za mršavljenje