Tvoj trening otporan na blagdane

Malo prije ponoći 21. prosinca (CET) počinje kalendarski zima, a ona skupa sa blagdanima donosi nove izazove tvom treningu. Kratki i hladni dani sa obiljem pića i hrane, česte noćne proslave i putovanja mogu imati nepovoljan utjecaj i zato je važno da na vrijeme prilagodiš svoj trening.

Donosimo TOP 6 savjeta za prilagodbu tvog treninga i rutine blagdanskom okruženju

1.  Ne odlazi na trening kada te očekuju za stolom ili u kući. Za ostvarenje tvojeg sportsko-rekreativnog cilja važno je nastaviti imati podršku od kojih najviše očekuješ. Ne dopusti da te odmor izbaci iz ravnoteže.
2.  Smanji trajanje treninga za 20-30%, a zadrži planirani intezitet. Nemoj skraćivati zagrijavanje. Ovo će ti dati više prostora za manevar, a efekt treninga će ostati nepromijenjen.
3. Kada se od tebe očekuje da puno jedeš tešku hranu posluži se tehnikom sporog konzumiranja hrane. Odvoji jelo od pića, a više od pola tekućine minimalno neka bude čista voda. Ovo će smanjiti rizik od prejedanja i debljanja.
4. Dan nakon proslave ili putovanja prilagodi i organiziraj svoj trening u planini. Više D vitamina za zdravije kosti, više svjetlosti za bolje raspoloženje i smanjeni rizik za “sezonske” depresije.
5. Ako imaš tu rutinu, ali ne i toleranciju prema povećanju tjelesne težine, prestani se vagati na period od dva tjedna ili do nekog mirnijeg perioda.
6. Uvedi “vatru” u svoj oporavak. Preporučamo saunu, vruću kupku i topli čaj – idealno nakon treninga!