Tri svari koje napravi odmah nakon utrke

Većina ljudi ostvaruje fitness i sportske ciljeve unutar 60 minuta vježbanja i u većini tih slučajeva, nije potrebna specijalna dijeta i suplementacija nakon napora. Za produljene fizičke napore (npr. istrčavanje maratona) savjetujemo nadoknadu tekućinom, sodiumom te makronutrientima (protein, mast, ugljikohidrat). Količina suplementacije ovisi o intenzitetu natjecanja, utreniranosti i vremenskim uvjetima i ovo su prve tri stvari koje odmah možeš učiniti po prelasku ciljne ravnine.

1- Popij nešto vode. Stručnjaci savjetuju suplementaciju od 1L na 1kg izgubljene težine što za utrke od 60 minuta iznosi jedna do dvije čaše.
2- Pojedi dvije banane. Savjetujemo uzeti 0.5-1g ugljikohidrata po kilogramu težine u prvih sat vremena. Osoba od 70 kg će tako uzeti 35-70 g ugljikohidrata.
3. Pojedi nešto slano (po mogućnosti sa kvalitetnim proteinom i masti). Već manji obrok “zagorskih štrukli” zadovoljiti će potrebu za sodiumom, proteinom i masnoćama.

Treba naglasiti da uzimanje veće količine tekućine uz obrok može otežati probavu,  a posebno ako je riječ o pivi i kavi.