Tri stvari koje se nikada ne isplate u plivanju

Nesigurnost od otvorene vode je prisutan kod svih ljudi, ali strah ne bi trebao postojati ukoliko redovito prakticiraš balansirani i planski trening i ako si osvijestiš ova tri pravila:

1- Ne prkosi prirodi. U slučaju nemirnog mora najsigurniji način plivanja je onaj koji izbjegava plivanje u struju ili valove. Uživaj u moru ujutro ili navečer, jer tada je najmanja vjerojatnost nemirnog mora.

2- Ne žuri bez da se orijentiraš. Sposobnost ravnog plivanja je često jednako bitna kao utreniranost (brzina plivanja).  Odstupanje na 100m plivanja kod početnika u otvorenoj vodi može biti čak nevjerojatnih – 50m. Nauči plivati ravno, ispravno disati i orijentirati se za vrijeme plivanja.

3- Ne plivaj dugo u hladnoj vodi. Što je voda hladnija, to sporije trebaš plivati. Hlađenje tijela se povećava sa brzinom plivanja. Pri 26-27 stupnjeva temperature vode tijelo u plivanju zadržava toplinu bez obzira na udaljenost koju plivaš, dok u vrlo hladnim vodama (ispod 10 C) šanse za uspjeh (preživljavanje) imaju oni koji će mirovati.