Ove tri stvari trebaš napraviti ako odredis Konu kao sportski cilj

PRINCIP SLOTOVA

Svaki Ironman nudi slotove za Konu, jedno je mjesto rezervirano za pobjednika u svakoj kategoriji, uključujući i PRO (muškarci i žene se računaju zasebno), ostatak se dodjeli na osnovu broja natjecatelja unutar svake kategorije (obično ne više od 1-10 mjesta po kategoriji). Praksa je takva, da tek dan nakon utrke možeš biti siguran koliko je mjesta dodijeljeno tvojoj kategoriji. Slotovi se dodjeljuju fizički dan nakon Ironmana i ukoliko netko tko ga je postigao nije fizički prisutan, slot se automatski dodjeli idućoj osobi koja je došla iza tebe na utrci, u tvojoj je kategoriji i koja je prisutna.

Kao trener ove tri stvari preporučam svima da naprave kada Konu postave za cilj:

1. ODABERI VIŠE RAZUMOM NEGO SRCEM. Ne gledaj samo popularne utrke u kojoj je dostupno mnogo mjesta, za neke se to zna godinama unaprijed, jer su one i najkonkurentnije. Daj prednost onima koje odgovaraju tebi kao osobi, na primjer po težini bicikla, temperaturi, vlažnosti i dobu godine. Odaberi dvije utrke (jedna je uvijek rezerva). Ako si žena, nije loše znati da neke utrke u 2023, poput Kopenhagena i Kalmara imaju extra slotove, čak za do 100 više!

2. SREDI SITUACIJU OKO SEBE I SEBE. Analiziraj raspoloživo vrijeme koje imaš za trening i oporavak kroz bar godinu dana i faktore koji na njega utječu ili bi mogli utjecati. Dobar balans u životu (obitelj i prijatelji-posao-slobodno vrijeme) je ključan u godinama koje slijede. Ja sam na primjer u godini u kojoj sam se kvalificirao napravio nužni premještaj važnih poslovnih obaveza i obavijestio sve osobe od kojih sam očekivao podršku na tom putu. Nije loše biti u kontaktu sa specijalistima te napraviti pretrage poput: krvna slika, feritin, spiroergometrija, EKG, ultrazvuk srca i snimka zubi. Možda ćeš neke od ovih pretraga trebati i ponoviti.

3. NAĐI SERVISERA (i bicikl?) Ne trebaš nužno vrlo skupu opremu ali svakako trebaš ispravnu veličinu, vrlo specifičnu i funkcionalnu. Najveći upgrade bi trebao biti triatlonski bicikl na kojem si ekonomičniji u uvjetima bez draftinga. Ako kupuješ rabljen bicikl ili preko weba, pripazi na veličinu bicikla i pogon, a problem bi mogao biti i u održavanju takve opreme. U potrošačkom svijetu sve je manje podrške kupcima, često je usluga spora i loše je kvalitete i zato je moja preporuka da pronađeš svog (jednog) servisera koji će biti zadužen za tvoj stroj do kvalifikacije.

Koliko trebaš trenirati u 2023 za Ironman
Kako pridobiti podršku okoline za tvoj sportski cilj
Ovo će se sigurno desiti kada kreneš trenirati