Kako se snaći sa treningom u božićno vrijeme

Istražujemo neke savjete kako ostati aktivan i postaviti realna očekivanja tijekom ovog blagdanskog vremena.

ŠETANJE JE ODLIČAN NAČIN DA OSTANEŠ AKTIVAN U OVO VRIJEME
Započni s više hodanja kako bi povećao razinu aktivnosti. Jedna od glavnih prednosti redovitog hodanja je način na koji se ono može prilagoditi svakodnevnim aktivnostima kao što je putovanje na posao i s posla ili tijekom telefoniranja.

Istraživanja pokazuju da hodanje od dvije minute svakih 20 minuta značajno smanjenje (oko 24-30%) razine glukoze u krvi nakon jela. Nadalje, hodanje u trajanju 30 minuta po 3 dana u tjednu poboljšava kvalitetu sna, oslobađa od stresa i povećava izdržljivost. Zanimljivo je da ovim preporučenim normama udovolji tek trećina zaposlenih ljudi u Hrvatskoj.

Ako je strukturirani program hodanja nešto za što misliš da bi ti ovo blagdansko vrijeme moglo koristiti, angažiraj stručnjake!

TVOJA RUTINA ĆE SE VJEROJATNO PROMIJENITI, I TO JE U REDU!
S obzirom na kaos ovog doba godine, vjerojatno će ti se rutina malo poljuljati, i to je sasvim u redu! Blagdani su i stvoreni za malo uživanja, jela i druženja. Ključna poruka ovdje je da ustaneš i kreneš gdje god je to moguće.

ZAPAMTITE, POSLASTICE SU DOZVOLJENE!
Sasvim je u redu prepustiti se, uživati u delicijama, čokoladi i domaćim kreacijama. Zaslužuješ odmor!  Ako znaš da si netko tko je sklon prejedanju ili pijenju previše alkohola, postavi svoje granice i budi jasan i odgovoran prema sebi kako bi izbjegao prekomjerno debljanje.

BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU
Tvoje mentalno zdravlje je bitno. Za neke će Božić biti proslava prepuna bliskih prijatelja i obitelji, ali stvarnost je da za mnoge Hrvate Božić može biti prilično usamljeno vrijeme. Iako je tjelovježba odličan način da poboljšamo svoje mentalnu uravnoteženost, ponekad je neophodan razgovor s drugom osobom kojoj vjerujemo i zato je ovo jedini period godine kada bi trening trebao biti u drugome planu.

Sretan Božić! I želim vam aktivnu, sigurnu, zdravu i uspješnu Novu godinu!

Trener Dejan