Brzi samotest fizičke forme

Iako fizička forma može imati dubinsku i složenu analizu možemo je brzo detektirati sa ova tri parametra.

Trebati ćeš vrlo jednostavne istrumente- vagu, štopericu ili mobitel.

Test mogu izvesti i osobe koje nisu u planskome treningu sa ciljem motivacije.

Dobro je da ti pri izvođenju pomaže netko od prijatelja koji će sve nadzirati i dati dodatno mišljenje.

Idemo….

1. Izmjeri puls u mirovanju dok sjediš i težinu tijela, potom izračunaj indeks tjelesne mase.

2. Napravi tri čučnja (ako imaš ozljedu kuka ili koljena budi jako oprezan i napravi polučučanj ili preskoči ovaj test). Da li si zadovoljan sa izvođenjem, imaš li bolova u leđima ili nogama i imaš li nerušenu revnotežu tijela kod izvođenja?

3. Žustro prohodaj 20 stepenica ili otrči brzim tempom 1 minutu. Prije ovog testa se trebaš zagrijati barem sa 10 minuta hodanja ili neke osjećajno lagane aktivnosti.  Nakon testa se nastavi kratko i lagano kretati te oslušni tvoje tijelo- imaš li problem sa disanjem poput zaduhe? Imaš li crvenilo u licu u minutama nakon ove aktivnosti?

Rezultate zapiši i ako želiš podjeli ih samnom uz kratki opis treninga u protekla 2 mjeseca (ukoliko postoji).

Ovdje dolje ćeš pronaći neke smjernice ovisno o tvojim rezultatima.

1. Puls u mirovanju zdrave osobe iznosi za žene 74-85 i muškarce 70-80. Ukoliko imaš niže od tih vrijednosti vjerojatno redovito aerobno vježbaš, ukoliko je vrijednost visoka vjerojatno vježbaš suviše intenzivno ili si pod stresom. Vrijednosti preporučenog indeksa tjelesne mase isti je za oba spola, iznosi od 18,5 – 24,9. Ako si iznad toga, razmisli da li unosiš vise kalorija od onoga koji potrošiš ili jednostavno se premalo se krećeš?

2. Ako si prilikom izvođenja čučnja imao problema sa ravnotežom, savjetujem da započneš sa nekim planskim treningom za snagu. Ne zaboravi da je prije bilo kakvog treninga snage potrebno se zagrijati. Ukoliko si čučnjeve izvodio bez grešaka vjerojatno se baviš sportom koji optimalno jača i održava tvoje mišiće- bravo!

3. Ako si pri izvođenu ovog testa imao poteškoće, vjerovatno si izvan fizičke forme ili si nedavno imao prehladu. Ne savjetujem ti prakticirati ovakav tip aktivnosti i za tebe su lagane šetnje u prirodi i sve ono što opušteno možeš izvoditi bez da gubiš dah. Test je prošao jedostvano i vrlo si se brzo oporavio?- Bravo tvoja fizička forma je zavidno dobra!