Energija uvijek sa tobom

Dobra organizacija unutar dana tajna je uspjeha svakog zaposlenog čovjeka i da bismo bolje izvršavali naše obaveze na poslu prema familiji ili prijateljima te imali prostora za trening i hobby- trebamo imati energiju. Nedostatak energije je ujedno i mogući uzrok toliko neželjenog – debljanja, budući da u želji za odmorom uvijek izostane ta tjelesna aktivnost.

Ako poboljšamo oporavak, prehranu i kretanje na dobrom smo putu da uvijek imamo dostupnu energiju za izazove pred nama.

1. Obrazac spavanja.

Dobra regeneracija poboljšava otpornost na stres koji nepovoljno utječe na naše tijelo na način da remeti naš hormonski sustav. Nakupljane tekućina, usporena peristaltika te noćni obroci umjesto sna najčešći su uzroci povećanja tjelesne težine! Ne trebaš nužno povećati trajanje sna ali kvalitetu zasigurno možeš! Iz spavaće sobe izbaci uređaje koje direktno ne trebaš dok spavaš – digitalni satovi, glazbene linije i punjači za mobitele ako već ne možeš maknuti onda ih isključi iz napajanja. Kao arhitekt savjetujem da, ako je moguće se odvoji spavaća soba od dnevno-večernjeg odmora, drugim riječima televizoru također nije mjesto u spavaćoj sobi. Spavaću sobu redovito čisti od prašine (i krevet) posebno u proljeće ako si alegičan na pelud. Soba ne treba biti potpuno tamna ali ako postoji onečišćenje javnom rasvjetom potrebno je svjetlost prigušiti zavjesama. Ako je moguće za puni efekt je dobro ostaviti prirodnu ventilaciju zrakom (otvoren prozor i slično).

2. Obrazac hranjenja

Nije sva hrana koju pojedemo energija, dio nje se spremi kao energetska zaliha u obliku masnoga tkiva. Češći i manji obroci omogućiti će ti da imaš energije cijeli dan bez nepotrebnog skladištenja. Neka kalorije dolaze iz svih izvora hrane- masti, proteina i ugljikohidrata a prednost daj sezonskoj hrani na bazi voća, orašastih plodova i povrća.

3. Obrazac tjelovježbe

Fizičkom aktivnošću pomičemo naše mišiće, ubrazavamo rad srca, stvaramo jače kosti i masiramo sve unutarnje organe. Baš kao što vene trebaju tvoju pomoć kod cirkulacije (venski zalisci) jednako tako i koži treba znojenje i svjetlost za protok tvari. Tjelovježba ne bi trebala osjećajno biti naporna i dugotrajna jer baš kao i kod obrasca hranjenje, manje redovitijih vježbanja bolje je od netreniranja ili pretreniravanja.