Čelična volja bez kontrole ne znači ništa

Kada dobijem priliku da radim sa početnikom, uz razgovor prvo obratim pažnju na posturu tijela (od glave do pete) i ljude učim kako da sami koriste čučanj kao jednostavnu i učestalu metodu provjere osnovne funkcionalnosti tijela.

Kao treneru mi je zadatak i često izazov prepoznati moguće mišićne disbalanse. Svjestan sam da bolovi koji se kasnije zbog njih mogu javiti (npr u zglobovima) smanjuju doživljaj cijelog programa treninga i procesa kojemu je (često znam naglašavati) primarni cilj zadržati ili poboljšati kardio-vaskularne sposobnosti na putu prema ostarenju sportskog cilja.

Plivanje, trčanje i bicikl su odlične vježbe i najčešće ih i sam koristim u metodi ojačavanja tijela no iskustva pokazuju da samo te aktivnosti, ma kako ih vješto kombinirali u triatlonu i Ironmanu, često nisu dovoljne za dugoročni balans.

Kako je uvijek bolje prevenirati nego lječiti a pri tome i naučiti, odlučio sam na sebi provjeriti stanje koljenog zgloba. U Poliklinici Kaliper sam testirao izokinetički uređaj koji radi na dinamometrijskom principu i omogućava da se mišićna kontrakcija izvodi pri konstantnoj kutnoj brzini duž pune amplitude pokreta – u ovom primjeru mišića nadkoljenice.
Prikupljene podatke (sila, rad, snaga, izdržljivost, itd) i automatski detektirani disbalansi su mi pomogli u boljem razumijevanju funkcionalnog statusa mišića nogu natkoljenice. U tome mi je pomagalo stručno i drago osoblje Poliklinike.

Postupak koji sada provodim bio opisao vrlo jednostavnim – prejake mišiće treba opuštati i istegnuti dok one slabije ojačati. Sada mogu sa manje vremena postići bolji učinak treninga snage i kondicioniranjapovećati otpornost tijela na ozljedu i sve to dok opet ne ustanovim neki disbalans:).

Vjerojatno ja nejbolja stvar da sam ovo testiranje napravio na vrijeme i da ću moći ću kao trener još dugo i mirno trenirati uz svoje sportaše- što je često ono što volim raditi!

I ti možeš uz moju pomoć sigurnije trenirati i postići sportsko-rekreacijske ciljeve bez da se ozlijediš ili izgoriš!