Kako pobijediti proljetni umor

Redovita sportska aktivnost vjerojatno je najbolji način prevencije pandemije kroničnog umora no i najredovitiji vježbači mogu povremeno imati krize.
Kao vrhunski triatlonac i Ironman koji je u periodu zime trenirao i do 28 sati tjedno redovito sam u periodu ranog proljeća uzimao period odmora. Radio sam to jer sam gledao stvari dugoročnije a danas i kao trener vjerujem da je period odmora najbolji način da izbjegneš komplikacije koje mogu dovesti do gubitka motivacije i odustajanja od vježbanja. Bez obzira da li si vrhunski sportaš ili se baviš sportskom rekreacijom profitirati ćeš ako planski odmoriš uz sljedeće napomene:

Čak i ako tijelo ne daje signale nemoj biti skeptičan.  Ti odlučuješ kada, samo je bitno da nije prekasno. Razmisli kakva je to moć i sreća kada zdrav (bez ozljeda i sa dobrom otpornošću na bolesti) možeš započeti sa odmorom. Oni koji nisu u toj situaciji odmah bi ti zavidjeti!

Odmor neka ima strukturu. Važno je da ne traje ni prekratko ni predugo. Optimalni period je oko 10 dana. Predlažem sljedeći raspored. Započni sa dva dana odmora nakon kojeg slijedi jedan dan aktivnog odmora i potom dva dana odmora, slijedi dva dana treninga gdje sve radiš kao da odmora prije nije bilo i potom ciklus završi sa tri dana odmora. Ne zaboravi mi javiti rezultate!

Nemoj biti nestrpljiv. Učinci perioda odmora nisu odmah vidljivi, potrebno je mozda i do dva tjedna po završetku ciklusa da se osjete rezultati poput povećane snage i poletnosti, jake motivacije za trening i slično.

Nemoj se bojati. U tom periodu se nitko nikada nije ni zdebljao ni omršavio a kamoli izgubio formu. Ono što bi se samo moglo desiti je jačanje samopouzdanja i smanjenje stresa.

Ako period kada odmaraš nastojiš iskoristiti za rad u vrtu, po kući ili slično trebaš biti oprezan umjeren. Dobar način utroška eventualnog viška vremena bi bili primjeri poput: spremanja povrtnog soka, istezanja ili vježbe za dodatnu stabilnost trupa (plank, glute bridge, čučanj i slično).

Kako spremiti povrtni sok od cikle i mrkve
Tri stvari koje nemoj napraviti u periodu korizme