3 pravila za sigurniji izlazak iz zime

U posljednjem smo zimskom mjesecu u godini. Izmjena toploga i hladnoga na koju u veljači treba računati većini sportaša zadaje probleme te u ovom periodu češće rade pogreške u treningu.

Uz ova tri savjeta lakše ćeš dohvatiti proljeće na kraju tunela, a ako još nisi krenuo/krenula sa treningom za tvoj sportski cilj u 2018. ovo je pravi mjesec za “ukrcavanje”.

1) Suzdržavanje od natjecanja
Rane utrke (zimi) mogle bi negativno utjecati na tvoju formu na proljeće. Savjetujemo da posljednji zimski mjesec i dalje obiluje aerobnim treningom u 1. i 2. zoni – minimalno dvije trećine ukupnog treninga. Ukoliko u ovom periodu treniraš 6 sati tjedno onda 4h trebaju biti niskointenzivna. Utrke zimi mogu uvelike promijeniti ovaj omjer.

2) Izbjegavanje testiranja
Mnogi preuranjeno traže dokaze da su na dobrome putu. Testovi najčešće uključuju 30-60 min submaksimalno trčanje, bicikliranje ili neku drugu aktivnost. Savjetujemo da, ukoliko baš ne morate, da se ne izlažete ovakvim naporima. Umjesto toga savjetujemo intenzivan trening u dionicama te procjenu forme na osnovu aerobnih sposobnosti. Na primjer kompariranjem trčanja u 2. zoni sa intenzivnim dionicama od 1 km vrlo se pouzdano može procijeniti sposobnost trčanja na većini distanci (5, 10, 21 i 42 km). Iskusna osoba gotovo na osnovu svakog treninga može procijeniti nivo forme. Planski je trening uz nadzor stručne osobe u tome segmentu nezamjenjiv.

3) Radi na tehnici i snazi
Tvoja brzina u sezoni direktno je povezana sa ekonomičnošću. Ekonomičnost znači prelazak istoga puta sa manje utrošene energije. Više ekonomičnosti u gibanju znači više konačne brzine. Rad na tehnici uz kombinaciju vježbi za snagu trupa najviše će utjecati na ekonomičnost. Kako zima bude odmicala tehnika gibanja će sve više postajati automatizam, za razliku od snage trupa na kojoj treba kontinuirano raditi tokom cijele godine.