Tri zdravih stvari koje sigurno griješiš u rano proljeće

Čestitam ti ako si posljednju zimu redovito trenirao više od miniumuma koji preporučam! U izazovnim vremenima iza nas nije bilo lako ostati motiviran i usredotočen na sebe i svoje zdravlje! Ako nisi jedan od takvih, ipak ovo vrijedi i za tebe:).

Sunčanje u sredini dana

Sigurno si čuo o utjecaju sunca na promjene na koži ali nismo svi osvijestili da se to ne dešava samo dok smo na godišnjem (ljeti), već se od sredine sunčanog dana valja početi štititi već početka travnja. Rano proljeće je posebno delikatno vrijeme godine jer se naša koža budi i regenerira i treba joj vremena da stvori pigment i ojača na sunce. Ovo se dešava u tjednima a ne danima i brže kod osoba koje su sunčale u zimskim mjesecima (zadnja zima u Europi je bila baš takvima “po mjeri”).

Moj savjet: Umjesto sunčanja, u sredini dana odi na outdoor trening. Upravo je ono sunce koje ćeš dobiti na podlakticama, potkoljenicama i na licu, dovoljno za dobar izgled, zdravlje i osjećaj zadovoljstva.

Povećavanje intenziteta vježbanja uz smanjenje trajanja treninga

Vrhunski sportaši često na proljeće povećavaju intenzitet ali vrlo rijetko smanjuju volumen, dapače istovremeno ga povećavaju dok hobby sportaši u nedostatku vremena povećavaju intenzitet na štetu volumena i to upravo u mjesecu kada bi mogli trenirati više, te opet ne daju tijelu vrijeme za prilagodbu. Ishod ovoga dovodi do prerane i neadekvatne forme ili čak povreda!

Moj savjet: U proljeće povećaj kardio trening na otvorenom, neka on bude pretežno na 80% opterećenja od maksimuma ili po subjektivnom osjećaju intenziteta – lagano do umjereno.

Kupovanje ranih jagoda

Jagoda u rano proljeće nije lokalna, a nije ni sezonska hrana. Prve jagode, osim što su skupe, potencijalni su izvor i štetnih kemikalija.

Moj savjet: umjesto da žuriš, zasadi ili posijaj neku biljku, na primjer početak travnja je dobro vrijeme za neku neobičnu mini rajčicu u posudi. Neka ovo bude simbolika da rano proljeće nije vrijeme u kojem ćemo brati plodove, već period u kojem ćemo nešto napraviti za budućnost.