Commute bike kao hit aktivnost

Travanj je prvi proljetni mjesec i vrijeme je da te podsjetimo na odličan način kako u jednome možeš napraviti putovanje i aerobnu aktivnost u zoni 1-2. Dakako, riječ je o Commute bike, periodičnom ali redovitom putovanju između kuće i mjesta rada. Odlični je to način kako možeš postati i ostati fit!

Tri faktora koje početnici najčešće prijavljuju kao razlog zašto ne koriste bicikl kao sredstvo putovanja:

1. Nelagodnost i nesigurnost u gustom gradskom prometu
Ljudi koji imaju vozačku dozvolu lakše koriste bicikl kao prijevozno sredstvo jer razumiju prometna pravila no svima valja malo proučiti osnovne propise vezane za bicikliste (PU Zagrebačka). Dakako da je iskustvo presudno (sa iskustvom se smanjuje strah) i uz malo truda i ti možeš postati jedan od tisuće zadovoljnih putnika biciklom na području Zagrebačke županije koja iz dana u dan gradi prometnu infrastrukturu za bicikliste. Ovdje valja napomenuti i da je u završnoj fazi biciklistički put od Podsusedskog mosta, preko Svete Nedelje do Samobora- trenutno najveći ovakav projekt u županiji.

2. Znojenje i zaduha
Trebaš malo poraditi na kardiovaskularnoj formi i tada će opterećenje u ZONA 1-2 biti niskointenzivno i neće stvarati velik napor- rezultat će biti kao da ideš u dulju šetnju nakon koje si spreman na poslovne izazove. Za ljetne mjesece svakako je preporučljivo imati poslovnu odjeću u uredu a uz malo organizacije i ovo je moguće izvesti.

3. Neposjedovanje bicikla i opreme
Kao odabira bicikla skrenuli bi ti pozornost na funkciju koju trebaš. Zagreb je većinom ravni grad i običan gradski bicikl sa nekoliko brzina će biti dovoljan. Aluminijska, čelična i karbonska rama sa kvalitetnim mjenjačima zadovoljiti će potrebe za Commute bike. Cijene takvih bickla se kreću od 200 do 500 eura. Kao i kod automobila, presudno za dugotrajnost i sigurnost je redoviti servis (minimalno jednom godišnje) a prije svako vožnje valja provjeriti tlak u gumama i stanje kočnica.