Tri savjeta za trening u teretani

Neka vani padaju minusi i prve pahulje snijega dok ti bezbrižno odrađuješ svoj trening u teretani poštujući ova tri pravila.

1. Ne izostavljaj zagrijavanje i aerobni trening
Trening u teretani mnogo je više nego samo “tinejdžersko” dizanje utega radi oblikovanja mišića. Mnogi fitness klubovi danas nude organizirane aerobne (osjećajno niskointenzivne) programe vježbanja sa radionicama poput grupne vožnje bicikla i trčanja na traci. Ovakvi programi vježbanja, koji traju barem 30 minuta u kontinuitetu (ne uključujući zagrijavanje) vrlo se dobro nadopunjuju sa vježbama podizanja utega (najčešće sprave) te uveliko doprinose oblikovanju mišića i topljenju masti.

2. Planiraj i doziraj rad sa utezima.
Bez obzira koliko ponavljanja i sa kolikom težinom radili u jednoj seriji, neka naglasak bude na pravilnom izvođenju vježbe (položaj tijela, disanje). U pauzi između serija savjetujemo lagano istezanje u vidu kontinuiranog zadržavanja položaja od nekoliko desetaka sekundi.

3. Neka svaki trening u teretani obuhvaća i vježbe za jačanje trupa.
Za razliku od većine životinja i biljaka sličnih ili većih dimenzija (ljudskome tijelu) naše tijelo ima građu okomitu na smjer kretanja. Izazov je to koji smo odabrali kada smo odlučili hodati uspravno. Slikovito opisano – ako zamislimo tijelo kao spoj gornjeg (glava i ruke) i donjeg dijela (noge), onda je trup ono što mora povezati te dvije cijeline koje su nerijetko i u gibanju. Jačanje mišića trupa (trenig stabilizacije) vrlo je popularan među profesionalnim sportašima, jer se takav trening smatra jednim od najboljih prevencija za ozljede. Mnoge vježbe iz joge, pilatesa i borilačkih vještina su dobar izbor.