3 razloga za zimski trening uz posao

Dan traje 24 sata, ali čini nam se da ne stižemo sve što smo planirali. Zimsko pomicanje vremena, smanjenje svjetlosti i nadolazeća žurba uoči blagdana čini cijelu situaciju još i težom. Čini se kako vremena za fizičku tjelovježbu gotovo i ne ostaje te mnogi na poslu odustaju i ostavljaju trening za proljeće.

3 razloga zašto je dobro da posao kombiniraš sa zimskim treningom.

1. – Jer sve što je dobro kratko traje.
Većina ljudi se u ljetno-jesenskom periodu gibala i boravila na otvorenom te postigla neki fitness nivo (formu). Sve to mogu vrlo brzo izgubiti jer efekti “forme” prestaju već u trećem i četvrtom tjednu neaktivnosti – upravo onoliko koliko savjetujemo da sportaši odmore od naporne sezone. Ako čekaš Novu godinu da se opet pokreneš – mogao bi zakasniti!

2. – Jer održavaš imunološki sistem.
Odustajanjem od tjelovježbe i kretanja potvrđuješ crnu statistiku koja govori da više od 60% odraslih Hrvata uopće ne vježba i spada u kategoriju hipokinetičnih osoba (ispod europskog prosjeka) te da povećavaju rizik oboljevanja od bolesti, a i kada obole (npr. od gripe) imaju dulji period oporavka u odnosu na fizički aktivne pojedince. Dulje izbivanje sa posla moglo bi te dodatno izbaciti iz “forme”.

3. – Jer ne trebaš “uredski san” da bi prezimio.
Sjedenje u zagrijanom uredu bez fiziče aktivnosti može negativno utjecati na tvoju produktivnost. Tjedan dana bez ikakve aktivnosti može dovesti do usporavanja metabolizma i nakupljanja kilograma a hladnoća izvan ureda smanjuje dodatno i perifernu cirkulaciju (noge, ruke, glava) što može povećavati osjet neugode. Već 2 x tjedno po 30-minutni aerobni trening na sobnom biciklu može značiti veliku promjenu jer će održavati i stvarati nove kapilare u tijelu te će pojačati protok krvi što će rezultirati boljem općem stanju tijela i uma.

Savjetujemo da uz aerobne vježbe jačaš i mišiće trupa (leđa, trbuh, bočni mišići itd). Vikendom preporučamo trening na otvorenom i ukoliko je potrebno sa adekvatnom zaštitom od hladnoće i prikladnim osvjetljenjem (lampice, reflektirajuća odjeća i obuća, rasvjeta na biciklu).