Top 5 savijeta za početnički trening ljeti

Trkači i triatlonci početnici i oni koji to žele postati!

Ljeto je doba godine koje smo svi čekali. Volimo ga radi topline i boravka na otvorenome.

Za one koji su trenirali prvi dio godine ljeto je izazov kako ostati u formi, dok je za neaktivne to nova prilika za ulazak u trening.  

Bez obzira u kojoj kategoriji se nalazili izabrali smo za vas 5 savjeta za trening ljeti.

1- Ne bojite se ranog ustajanja. Iako ljeti kasnije idemo spavati vrijedi se ranije ustati i odraditi jutarnji trening. Jutro je najsvježiji dio dana i oni koji spavaju vas neće smetati u treningu. Ukoliko si to možete vremenski priuštiti, savjetujemo vam da pola sata u sredini dana iskoristite za odmor i kratak san. Na ovaj način ćete čuvati svježinu za duge i aktivne ljetne dane koji tek dolaze.

2- Iskoristite ljetne vrućine kako bi promijenili rutinu u prehrani. Savjetujemo da smanjite unos kuhane hrane i jedan obrok dnevno zamijenite sa sirovim sezonskim voćem ili povrćem. Dobrodošle su sve vrste salata. Između obroka ne zaboravite piti tekućinu. Pogledajte naš recept za sok od povrća koji je prepun minerala koje gubimo znojenjem.

3- Promijena trening rutine može pomoći da osvijestite nedostatke u vašem treningu poput snage, gipkosti i strpljivosti. Savjetujemo da uvedete jednu novu ljetnu aktivnost. Trkačima savjetujemo bicikliranje, triatloncima vježbe za fleksibilnost, a biciklistima plivanje.

4- Vožnja bicikla bez kacige ljeti vas neće ohladiti. Nabavite dobro ventiliranu kacigu sa mrežicom koja će vas osim od sunca zaštititi i od susreta sa insektima.

5- Priuštite si ovo ljeto desetak dana odmora od vaše trening rutine. Uzmite potpuno slobodno vrijeme samo za vas i vaše najmilije. Ovo vrijedi i za potpune početnike u treningu.