Borovnice za oporavak od treninga

Ovih se dana na našim tržnicama mogu pronaći divlje borovnice. Riječ je o iznimno kvalitetnom bobičastom voću koje mnogi nutricionisti stavljaju na sam vrh kad je riječ o nutrientima koji pogoduju zdravlju sportaša.

Tri razloga zašto je borovnica dobar dodatak prehrani sportašima.

1- Sezonska su i lako dostupna hrana iz našeg podneblja. Uvijek svježa i sa malo kilometara najbolja je garancija kvalitete.

2- Sadrže nutriente koji pomažu održati prirodni imunski sistem (pomaže radu jetre) opterećenog ljetnim intenzivnim treninzima i čestim natjecanjima.

3- Divlje je voće i ne može se tretirati kemijskim preparatima u toku uzgoja za razliku od npr. uzgojene borovnice ili jagoda koje mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Savjetujemo da borovnice konzumirate čim svježije ubrane u količini (serviranju) jednog dlana po obroku i ako je moguće na prazan želudac (jutarnji obrok ili međuobrok).

Žvačite bobice jer ćete tako dobiti veću dozu minerala, vitamina i antikosidanata. Ne preporučamo ih termički obrađivati.

Borovnice su odlične i za najmlađe. Ukoliko je dijete skeptično prema ovoj hrani pokušajte ga zainteresirati tako što ćete mu reći da je to hrana jakih i brzih medvjeda.

Pojedite nekoliko bobica i pokažite im kako zacrvene jezik, smiksajte u blenderu potom jednu bananu sa borovnicama i rižinim mlijekom te im ponudite kao ukusan šejk.