Preduvjet za sportski uspjeh Hrvatske u nogometu kao tvoja inspiracija

Put do medalje na Svjetskom prvenstvu u nogometu puno je duži put, nego onaj prevaljen od početka Prvenstva do finala. Koliko razumiješ vrhunske nogometaše provjeri svojim odgovorom na sljedećih 5 pitanja, a zatim ih usporedi sa smjernicama koje poštuje većina vrhunskih i rekreativnih sportaša u svijetu.

Kako se hraniš?
Kako odmaraš?
Kako treniraš?
Kakav si u timskome radu?
Kakav si kad gubiš?

1- Kako se hraniš?
Prehrana je individualna stvar, no nećeš pogriješiti ako jedeš raznoliko, sporije i raspoređeno tijekom dana. Od tekućina se savjetuje čista voda. Unos tekućine se regulira ovisno o uvjetima. Ukoliko se puno znojiš i fizički si aktivan, trebao bi razmisliti o unosu elektrolita poput sportskih napitaka. Industrijski slatkiši, alkohol i cigarete bi trebale biti rijetke situacije. Ukoliko nisi siguran koji tip prehrane ti odgovara savjetuje se posjet nutricionistu, koji će te po potrebi uputiti na pretrage poput testa intolerancije na pojedinu hranu.

2- Kako odmaraš?
Odmor je dio treninga. Kao noćni dio odmora je najbolji osamsatni san u mirnoj, prozračenoj i zamračenoj prostoriji. Dnevni odmor podrazumijeva i razne tretmane oporavka poput masaža, elektrostimulacije, kriosaune, saune i istezanja te mentalnih tehnika opuštanja poput meditacije i vizualizacije.

3- Kako treniraš?
Nemaju svi sportovi nužno aerobnu komponentu vježbanja. Nogometaši u treningu trče – trči i ti! Vrhunski nogomet je u kondicijskom smislu gledano kombinacija aerobnih (dugotrajnih) i kratkotrajnih (anaerobnih) napora. Jedan od preduvjeta da talent, koji već ima vrlo specifično znanje (npr. tehnika) dođe do izražaja, je vrhunska utreniranost u aerobici. Ovo nije toliko bitno kao što je utreniranost u disciplinama poput maratona ili cestovnog biciklizma, ali je vrlo bitno za cjelokupno funkcioniranje tijela u satima igre i očuvanju zdravlja.

4- Kakav si u timskome radu?
Timovi su poput obitelji. I individulani sportovi trebaju timski rad između sportaša, trenera, fizioterapeuta i psihologa. Što je sportaš ozbiljniji, više se ljudi nalazi povezano na kraju ovoga lanca i svi trebaju biti usklađeni. Timski se rad uči kroz svakodnevne prilike, a preduvjet funkcioniranja je uzajamno povjerenje. Pojedinci unutar usklađenih timova također imaju više samopouzdanja, koje je neophodno za funkcioniranje u stresnim psihofizičkim situacijama kao što je Svjetsko prvenstvo u nogometu.

5-Kakav si kad gubiš?
Ostvarenje sportskog (fitness) cilja često treba dugotrajan niz pokušaja prije nego budeš zadovoljan. Ne treba svaki sportski rezultat biti veliki, a da bi od njega imao velike koristi u iskustvu. Kulturološki pomak cijele nacije, kao što je to primjer sa Hrvatskom u nogometu, mogući je samo ako shvatimo da su poraz i pobjeda često samo različite strane iste medalje.