Mala Hrvatska do velikih finala Svjetskog prvenstva u nogometu

Hrvatska je na putu da pobijedi FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu. Nakon pobjede nad Engleskom 2:1 trebati će pobijediti još samo jednu veliku europsku naciju- Francuze.

Nikada Hrvatska nije imala nije otišla tako daleko u nogometu i ovo je veliki sportski uspjeh postignut u relativno kratkom vremenskom postojanju moderne suverene države (neovisnost od 1991 godine).

Osebitost ovog sportskog uspjeha je i u vremenskom kontekstu u kojem je ostvaren. Činjenica je da Hrvatska od 1991 godine nikad nije imala manje stanovnika (2018-4,1 milijuna) a više turista koji je posjećuju (2018- predviđa se 18,5 milijuna dolazaka turista u usporedbi sa “velikom” Grčkom koja ima 27,5 milijuna dolazaka). Nogometni uspjeh je sada ujedno i promocija Hrvatske ne samo kao već prepoznate destinacije već i kao zemlje mogućnosti i inspiracije!

Hrvatski je ulazak u finale tako postao kulturološki pomak ne samo za građanke i građane RH već i za sve male europske nacije koje su na putu ka ostverenju sportskoga cilja prepoznale svoju šansu u budućnosti. Mnogi će tako ponovo pokušati i dok budu zabijali golove sjetiti će se 2018 godine i crvenih kockica.