plivanje u otvorenoj vodi

Ljeto je doba godine kada većina ljudi započne sa plivanjem na otvorenom. Čak i najveći ljubitelji bazena pronađu vikend kada zaplivaju na moru ili bistrim jezerima. Plivanje u otvorenoj vodi nazmijenjiv je osječaj slobode i iskustvo koje nikako drugačije nećete dobiti.

Iako vrijede isti fizički zakoni plivanje u otvorenoj vodi se u mnogočemu razlikuje od onoga u bazenima.

Tri su najvažnije osobine plivanja u otvorenoj vodi; orijentacija, nepredvidljivi uvijeti i strah. Promotriti ćemo svaki od ovih aspekata plivanja.

– Orijentacija

Orijentacija je presudna za natjecanja u otvorenim vodama za ljude koji koriste kraul kao način plivanja (najbrži i najekonomičniji način plivanja). Svaki početnik u triatlonu ili plivačkim maratonima tako poznaje osječaj kada se izgubi za vrijeme plivanja. Najlakši načn da se uvježba orijentacija je plivanje u specifičnim uvijetima izvan bazena. Potrebno je pronaći neki orijentir (objekt u daljini) prema kojemu želimo otplivati. Savjetuje se i blaga modifikacija plivačke tehnike tako što se veći broj puta glava za vrijeme udaha i izdaha izvlači izvan vode. Valja paziti pri tome da se glava ne zadržava izvan vode jer to uzrokuje gubitak plovnosti i položaja tijela u vodi za vrijeme plivanja. Savjetuje se sljedeća tehnika; prilikom izdaha glava se lagano rotira sa pogledom prema naprijed i bez zadržavanja se potom vraća nazad u vodu na drugoj strani- ovaj pokret napravimo nekoliko puta ako je potrebno dok ne utvrdimo orijentir.

Usko vezano uz orijentaciju je “drafting” odnosno sposobnost da se pliva iza drugog plivača ili u skupini dok ista pliva. Plivajući iza nekoga tko pliva ispred nas ili u skupini možemo uštediti dosta energije na duge staze budući se voda već giba u smjeru kojim želimo i time znatno smanjujemo otpor vode na naše tijelo. Ovaj fenomen u vodi je prisutan čak i ako plivamo paralelno (jedan pored drugoga). Nemogućnost ostajanja u skupini ili u liniji kojom grupa pliva može ukazivati na lošu tehniku zavislaja, prvenstveno na nesimatričan zavislaj budući svaka velika nepravilnost u ljevom i desnom zavislaju može tijelo “gurati” na jednu stranu.

– Nepredvidljivi uvijeti

Potrebno je prilagoditi se uvjetima u otvorenoj vodi. Tamo nas mogu čekati valovi, struje, hladnoća i opasnost od plovećih objakata (čamci, gliseri i slično).
Ako na neke uvjete možete utjecati odabirom plivanja u određeno doba dana onda birajte jutro i večer kada je u principu voda mirnija i kada nećete biti izloženi štetnom dijelovanju sunca na vaše tijelo. Držite se obale i ako je moguće plivajte u skupini. Birajte gradske plaže i mjesta koja su označena kao pogodna za plivanje i poželjno je da imaju redarsku službu (spasitelja).

– Strah

Iako je plivanje u otvorenoj vodi za strastvenog ljubitelja plivanja najljepši osjećaj ipak je za mnoge početnike ovo veliki izazov. Strah može vrlo negativno utjecati na osjećaj neugode prilikom plivanja pa čak i panike pa mnogi prijavljuju da nikad ne plivaju vani ako to baš ne moraju. Ukoliko imate strah od otvorene vode pokušajte osvijestiti čega se točno bojite i podijelite to sa nekim iskusnim plivačem koji će vas ohrabriti. U pravilu je to uvijek strah od nepredvidljivih uvijeta (najčešće grčevi) koji se pojačava kada se ne vidi dno. Ovo se jednostavno može izbjeći tako što se osobi savjetuje da pliva uz obalu u grupi.