Četiri najčešćih grešaka u treningu

Osjećaj se na treningu kao kod kuće izbjegavajući ove pogreške!

Ovi savjeti posebno vrijede za sportove aerobne (dugotrajne) izdržljivosti (trčanje, biciklizam, plivanje, triatlon, Ironman i slično).

1. Preintenzivan (početak) trening(a).  Ukoliko se ponavlja da se na početku treninga osjećate dobro, a na kraju loše – vjerojatno pretjerujete sa intenzitetom u početku. Preintenzivnim početkom i čestim ponavljanjem intenzivnog treninga ne samo da riskirate umor i ozljede, već smanjujete efekt topljenja masnih naslaga, što je za veliku većinu jedan od prioriteta treninga (čak i kod vrhunskih sportaša).
Ne preskačite zagrijavanje (po osjećaju lagano) i naučite kako stupnjevati trening po intenzitetu.

2. Suviše ekstenzivan (neprimjereno dugi) trening. “Manje je više” (Less is more) nije samo izreka arhitekata već je koriste i treneri kada žele naglasiti da je bitno sa manje treninga postizati bolje rezultate. Jedno pretjerivanje vas neće izbaciti iz treninga, ali čestim ponavljanjem neprimjereno dugih treninga možemo na neprimjetan (tihi) način oslabljivati imunski sistem, što u kasnoj fazi može dovesti do gubitka motivacije i odustajanja od cilja. Savjetujemo da “višak” vremena koji imate utrošite na bolji odmor ili nabavku lokalne sezonske hrane.

3. Nepoznavanje tehnike
Pravilni gib (pokret) tijela, pravilna pozicija tijela (postura) i pravilno disanje pozitivno utječu na ekonomičnost u gibanju (manje energije na prijeđenom putu). Ne morate imati za cilj da pobijedite na Tour de France-u da biste učili pravilnu tehniku bicikliranja – svatko može profitirati.

4. Nedovoljna koncentracija 
Iako za većinu slično, dobar će trener znati prepoznati opušteno stanje od raspuštenog. Brojenje pločica na dnu bazena samo je primjer kada plivač izgubi koncentraciju na zaveslaj (tehniku). Pored utabanih staza za trening (rutina) i glasna muzika te vježbanje u grupi mogu negativno utjecati na koncentraciju i opuštenost. Odsustvo pažnje (raspuštenost) može dovesti do povreda usred uganuća zgloba na trčanju ili pada sa bicikla dok će mali odmor (npr. između posla i treninga) i lagani obrok prije treninga pomoći da ostanete koncentrirani.

Isplati se biti strpljiv i postepen, a upravo ovim vrlinama vas uči planski trening. Planirajte vaš trening i izbjegnite svaka pretjerivanja! 

Ne znaš kako ili nemaš vremena za planiranje svoga treninga? Angažiraj nas na putu do tvojeg sportskoga cilja.