6 STVARI KOJE POLITIČARI MOGU UČITI OD SPORTAŠA

1. REDOVIT TRENING JE UVJET ZA EKONOMIČNOST U SVIJETU

Bez redovitog treninga nisi ekonomičan! Svjetska zdravstvena organizacija je propisala kvalitetu i kvantitetu minimuma fizičke aktivnosti za održivo zdravlje. Nepoštivanje ovog minimuma uzrokuje gubitke u milionima eura svake godine na nivou Europske Unije. Bilo bi zanimljivo imati informaciju da li te minimume zadovoljavaju naši kandidati – Kolinda i Zoran, koji se zalažu za ekonomičnost i održivost u svojim predizbornim obećanjima, a u što osobno čisto sumnjam budući oboje posežu za automobilima radije nego biciklom i hodanjem kao načinom kretanja.

2. NAKON GLAVE I SRCA, MIŠIĆI TRUPA SU NAJVAŽNIJI

Mišići trupa te drže uspravnim a to je prepoznatljivo ljudski! Napomeno bih da naši kandidati stoje, te da je i to u trajanju od 120 minuta i te kako veliki fizički izazov za tijelo. Mnogi znate da je to izazov za noge i kralježnicu, no malo vas zna da su za ispravno stajanje potrebni zdravi mišići trupa – čak njih 35. Političari ne moraju poznavati borilačke vještine ali puno mogu profitirati ako rade na jačanju mišića trupa.

3. TJELESNA TEŽINA SE RAČUNA

Moderiraj tjelesnu težinu! I Kolinda i Zoran imaju često prekomjernu tjelesnu težinu (moja procjena je da često imaju indeks tjelesne mase iznad 25 ) i samim time imaju povećan stupanj rizika od razvoja nekih bolesti (poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, poremećaja razine masnoća u krvi, krvožilnih bolesti i slično), no prvenstveno se brže fizički umaraju i slabije regeneriraju nakon psihofizičkog opterećenja. Oboje kandidata bi profitiralo od aerobnih aktivnosti ali se radi težine i godina trebaju suzdržavati od trčanja te posegnuti za aktivnostima poput bicikliranja, hodanja u prirodi i slično.

4. SUPLEMENTIRANJE U HODU

Suplementiraj se za vrijeme dužih nadmetanja! Do 60 minuta fizičke aktivnosti, ukoliko nisu ekstremni klimatski uvjeti, nije potrebna suplementacija elektolitnim napitcima, već je potrebno samo unositi vodu, ali uvjeti ligaškog natjecanja (dan za danom) zahtijevaju veće planiranje i suplementiranje u danima prije te u toku svake od pojedinačnog natjecanja. Biciklisti na Tour de France najveći su majstori kada je u pitanju psihofizičko kontinuirano opterećenje od skoro mjesec dana. Znoj sadrži 99% vode i 1% elektrolita (minerali). Natrij, magnezij, kalcij i kalij su najvažniji minerali, koji se gube znojenjem i svaki deficit smanjuje izdržljivost. Kolinda je mudro odabrala elektolitni napitak.

5. SUZDRŽAVANJE JE MOĆ

Suzdržavaj se za više energije! Masti nose više energije od ugljikohidrata, ali ih tijelo iz svojih rezervi teže iskorištava u uvjetima stresa pa se često, u energijskom smislu, prebacuje na uskladištene šećere, kojih u usporedbi sa mastima imamo vrlo ograničeno. Ako si opušteniji trošiš manje šećera i šanse da ćeš biti bolji u završnici se povećavaju. Ovaj fenomen pod nazivom “LIPID POWER”poznaju IRONMANI, sportaši koji se natječu više od 8 sati i gdje se suzdržavanjem u ranoj fazi natjecanja (psihofizički gledano) povećava šansa da se sačuvaju za završnicu.

6. IGRAJ POŠTENO

Igraj uvijek pošteno i budi gospodin. Na pitanje “što o svom suparniku možeš reći pozitivno?” kaži bar 3 stvari. Vrhunski sportaši znaju da ih samo vrhunski suparnik može pobijediti, a ako o ovome nemaš niti jedno dobro mišljenje onda ono više govori o tebi nego o njemu. Podsjetio bi da u debati na RTL televiziji od 30.12.2019 na ovom pitanju oboje kandidata nije imalo što za reći.

Tijelo je čudesni mehanizam i omogućava nam da u uvjetima psihofizičkog stresa neko vrijeme “netaknuto” funkcioniramo, no da bi stvarno pomaknuli granice potrebno je da redovito radimo na sebi, prvenstveno na jačanju imunološkog sistema, za što redovitu tjelesnu aktivnost na otvorenom, uz trening snage, smatram eliksirom mladosti. I Zoran i Kolinda su bili bolji u drugoj debati, jer su naučili nešto u treningu iz prve, oboje imaju i veliku potporu ljudi – dokaz je to i motivacija svima vama da se vrijedi izlagati, odmjeravati se i podijeliti svoje planove i zato ne odustajte od svojih ciljeva – ne morate na Pantovčak, dovoljno je do finish line!