5 savjeta za jesenjski trening

Jesen je umjesto očekivanoga smirenja donio nove izazove? Prije nego ste se odlučili napraviti mali odmor od treninga i natjecanja već razmišljate o novom početku? Ne brinite, ovo su česte situacije sa kojima se susreću fizički aktivne osobe u vremenski promijenjivom dijelu godine.

Donosimo 5 savjeta za jesenski trening početnika i onih nešto iskusnijih u aerobnim sportovima (trčanje, biciklizam, treking, outdoor fitness..).

1. Produljite sezonu natjecanja tako što ćete smanjiti količinu treninga za 50% i zadržati jedan do dva intenzivnijih treninga, od kojih jedan možete zamijeniti lokalnom utrkom, ligom ili organiziranim grupnim treningom. Npr. ako ste strastveni biciklist umjesto planiranih 3 h nedjeljnoga treninga preporučamo odraditi samo pola toga vremena. Na ovaj način tijelo će dobiti više odmora, a sezonu natjecanja možete produljiti čak do 4 tjedna.

2. Iako preporučamo da vježbe za jačanje trupa (trbuh, leđa, bočni mišići i i gluteus) radite cijelu godinu ovo je vrijeme kada njih možete izostaviti. Također izostavite ili bar smanjite rad sa utezima. Bez treninga snage vaši osjećaji na treningu će se kratkoročno poboljšati – upravo onoliko koliko vam treba da produljite sezonu natjecanja.

3. Uvedite jedan “ekstra lagan” trening u tjednu, na kojem iznenadite sebe kako lagano možete obaviti zadatak. Npr. ukoliko trenirate za uličnu utrku od 10 km vaš ekstra lagan dan mogao bi biti jogging u kombinaciji sa hodanjem u trajanju 2 km. Ovaj trening idealna je prilika da pokrenete neku dragu vam osobu.

4. Prestanite se vagati i lagano modificirajte vašu prehranu. Mudra je to odluka koja vas može poštediti nepotrebnih loših razmišljanja usred kilograma koje bi mogli “nakupiti” u nadolazećem periodu. Uz smanjeni volumen treninga za očekivati je da se smanji vaša potrošnja kalorija pa predlažemo da umjesto “rutine vaganja” uvedete jednu promjenu u jesenskom jelovniku – preporučamo sok od sezonskog voća bogat ugljikohidratima, mineralima i vitaminima.

5. Čestitamo svima koji ste vaš trening započeli rano u godini i ostali kontinuirano aktivni. Za vas naš savjet mjeseca – vrijeme je da odmorite. Preporučamo da uzmete do 4 tjedna slobodno od natjecanja i treninga. Period odmora je idelan za isprobavanje i učenje novih sportova. Predlažemo da plivanje bude vaš jesenski odabir.