PRILAGODBA TVOJEG TRENINGA NA KORONA VIRUS

Iako osobe koje redovito vježbaju imaju 19-30% niži rizik od pojave terminalnih bolesti i 29% niži rizik od smrtnosti od svih uzročnika (izvor: who.int ), izvanredni uvjeti povodom sprečavanja širenja korone virusa donijeli su nove izazove i toj populaciji. Naših 5 savjeta pomoći će ti da prođeš opuštenije i zdravije u ova turbulenta vremena.  

1. TRENIRAJ OUTDOOR
Izbjegavaj treninge u zatvorenim prostorijama, poput sportskih dvoranama, gdje dolaziš u kontakt sa ostalim vježbačima. Trening na otvorenom planiraj sam ili u manjoj grupi.

2. VIŠE ODMORA, MANJE TRENINGA
Zbog mogućeg izostanka treninga (npr plivanja na javnim bazenima) smanjiti će se njihov ukupni volumen. Nije potrebno (čak se i ne savjetuje) kompenziranje satnice treninga sa dodatnim trčanjima ili bicikliranjem (u slučaju ne plivanja) kao i nadoknađivanje istih u periodu kada se situacija normalizira. Ukoliko takav trening već ne postoji, savjetujemo da se uvedu treninzi za jačanje mišića trupa. Manje treninga svakako će dobro djelovati na imunološki sistem da se još efikasnije nosi sa vanjskim izazovima.

3. NE TRENIRAJ SA TEMPERATUROM ILI ANTIBIOTICIMA
Ukoliko imaš kašalj, curi ti iz nosa i malo te bole mišići, vjerojatno imaš prehladu, koja ovih dana muči puno sportaša. Tada je potrebno mjeriti temperaturu i u slučaju da je imaš svakako nemoj trenirati. Ipak, većina prehlada prolaze bez povišene tjelesne temperature i naš je savjet da se intenzivniji dani treninga zamjene sa laganim i kratkim treninzima.

4. OTKAZALI SU TVOJU OMILJENU UTRKU
Prilika je to da produljiš svoj trening plan bez natjecanja. U potrošačkom svijetu, gdje i sportski ciljevi postaju razvodnjeni sa puno utrka i obaveza, na uvjete smanjenog broja utrka možeš gledati kao na priliku, a ne hendikep – fokusiraj manje ciljeva i neka budu dugoročniji!
 
5. NEDOSTAJE TI HRANA ZA TRENING
Umjesto kvantitete razmišljaj da svoju uskladištenu hranu pojačaš u kvalitativnom smislu. Nemoj da te strah i panika potaknu na krivi izbor manje kvalitetne – konzervirane i procesuirane hrane. Mnoge namirnice, koje ovih dana nedostaju na policama dućana, nutricionisti nam i tako savjetuju da moderiramo i čak izbacimo. Naš je savjet da nabaviš hranu od lokalnih proizvođača, koji ovih dana i tako zbog smanjene mogućnosti prodaje imaju viška namirnica. 

TREBAŠ PODRŠKU?

Kontaktiraj Dejana (dejan@adriaticcoaching.com) ukoliko trebaš više infomacija kako da u periodu izolacije ili samoizolacije implementiraš tjelovježbu i ukoliko je potrebno da osmislimo ili prilagodimo tvoj sportski plan. Metodu Adriatic Coachinga imaš prilike isprobati i na nekom od kampova, koje organiziramo u 2020. godini.