Poznavanje ekonomičnog trčanja se isplati

Jednu od redovitih Adriatic Coaching radionica smo održali u Decathlon Zapad pod nazivom “Proljetna radionica trčanja za svakoga“. Nakon edukacije i praktičnog dijela postavili smo 20 pitanja na temu ekonomičnog trčanja. Čak 50% sudionika u kvizu je odgovorilo sa više od 90% točnosti. Trojica najuspješnijih su i nagrađeni sa sportskom opremom.

Najupućeniji su znali, a da li i ti poznaješ odgovor na ova trkača pitanja?
Što je kadenca trčanja?
Koje mišiće je potrebno opustiti za ekonomično trčanje?
Na kojoj udaljenosti se nalazi ciljna ravnina na Wings for Life World Run utrci u Zadru?

Ako nisi znao odgovore, velika je mogućnost da trebaš provjeriti svoje trčanje u sljedeće tri točke kako bi postao uspješniji trkač.
1. Kakvu posturu imaš dok trčiš?
Drži kukove, trup i glavu u ravnini. Možeš dodatno popraviti trkaću posturu naginjući se prema naprijed za oko 3-5 stupnjeva.
2. Kakav je položaj i rad ruku dok trčiš?
Ruke trebaju biti opuštene u laktovima i šakama kako bi se spriječila dodatna napetost. Idealan kut izosi 90%. Brzina kojom se ruka vraća natrag na bok trebala bi odgovarati ritmu nogu.

3. Koliko si snažan u području središnjeg dijela tijela?
Dobro utrenirani mišići središnjeg dijela tijela (Trup,Core) omogućavaju ekonomični prijenos sila iz gornjeg dijela tijela na dolje i omogućavaju stabilno i koordinirano trčanje uz smanjeni rizik od povreda. Redovito snaži i isteži ove mišiće.

Provjeru svojeg trčanja možeš napraviti i pod našim stručnim okom – pridruži se na nekom od Adriatic Coaching trening kampova ili nas angažiraj za tvoj trening plan. Prepusti se vodećima na području aerobnog treninga u regiji, treniraj sa Adriatic Coaching!