Najčešćih pet koje smanjuju sportske uspjehe

One u rijetkim slučajevima mogu spasiti tvoj život, ali ih u svakodnevnom sportskom životu trebaš izbjegavati.

Kuhinjska sol
Bijeli šećer
Rafinirana ulja
Pšenično brašno
Konzervirana hrana

1- Kuhinjska sol. Jedna čajna žličica sadrži 2.000 miligrama natrija što već prelazi preporučenu dnevnu dozu (EFSA). U svakodnevnoj prehrani čak i sportaši dobivaju dovoljno toga minerala iz voća i povrća.

2- Bijeli šećer. Prepun jednostavnih ugljikohidrata (srednji GI) brzi je i lakodostupan izvor energije. Preporučeni dnevni unos ugljikohidrata kreće se u rasponu od 3-12g po kilogramu težine, dok udio jednostavnih šećera ne bi trebao preći desetinu toga unosa.

3- Rafinirana ulja. Proizvedene kemijskim postupcima pročišćavanja i oplemenjivanja u svrhu produljivanja roka trajanja mogu sadržavati sadržavati i trans-masne kiseline. Preporučeni dnevni unos masti je 0,5-1g po kilogramu od čega u potpunosti bez trans-masnih kiselina.

4- Pšenično brašno. Preko 60% svih zasijanih žitarica u HR je pšenica (DZS), a loša je vijest da je preko 98% tih površina pod tretmanom pesticida, herbicida, fungicida i slično, te dio kemije neizbježno završi u brašnu. Integralna brašna, koja sadrže i ovojnicu biljke mogu sadržavati čak i više pesticida (do 16 vrsta).

5- Konzervirana hrana. Može sadržavati sve gore navedene elemente u nekontroliranim količinama, a često i mnoge druge aditive i konzervanse.