Moji Wingsi

S obzirom na veliko iskustvo sa utrkama od 8+ sati, početkom 2014. godine dobio sam ponudu da budem direktor pilot projekta hrvatske utrke Wings for Life World Run. S obzirom da sam tada još uvijek bio u profesionalnom natjecanju u Ironmanu, dopala me ambasadorska funkcija koju obnašam i danas, osam godina kasnije.

Ovo je mojih pet detalja sa “Wingsa” za koje vjerojatno nisi znao.

Format utrke je bio 100 kilometara i razmišljali smo o okrepi nakon Šibenika, gotovo 90 kilometara udaljenim mjestima od starta u Zadru. Svake je godine potom utrka trebala ići u drugi grad i ovo je u organizacijskom smislu bio tada najzahtjevniji trkaći projekt tada u Hrvatskoj.

2015. godine sam toliko silno želio pobijediti utrku da sam morao odustati od iscrpljenosti i dehidracije. Bio je to veliki poraz za mene, jer sam trčao i za tada jako bolesnog tatu u bolnici, koji je od mene uvijek želio samo prva mjesta. Iste godine sam završio profesionalnu karijeru u Ironmanu sa osmim mjestom na Ironman Austriji. Nakon utrke, radi umora samo odbio velikog Zorana Šprajca da dođem tu večer u RTL direkt pričati o svojim uspjesima i neuspjesima.

Najhladnija, ali za mene najljepša presica Wingsa, održana je u ranokršćanoskoj crkvi Sv. Donat u Zadru, gdje je bio prisutan i međunarodni direktor utrke Colin Jackson. Temperatura u prostoriji jedva da je bila 12 C, ali grijao nas je entuzijazam i pozitiva. Projekt je već 2014. imao preko 3000 prijavljenih.

Na jutro Wings for Life World Run u Zadru 2016. (godina u kojoj sam pobijedio zadarsko izdanje Wingsa) sam pojeo tri kuhana jaja i time sam iznimno promijenio ritual jedenja zobene kaše za doručak prije utrke. Utrku sam startao daleko iza začelja, što je bilo sasvim u redu, budući nisam imao pretendenciju na prvo mjesto:).

2020. godine smo radi pandemije prvi puta trčali preko aplikacije, a kako se nisam organizirao da trčim bar u ekipi, trčao sam “solo” po UNESCO zaštićenom Ageru u Starom Gradu na otoku Hvaru. Iako sam većinu vremena ležao po polju i brao levandu, tek tu i tamo taj sklad i spokojnu tišinu “lockdowna” prekinuo bi zvuk aplikacije – “…you are amazing, keep going…”.

Ove 2021. trčati ću u mojem gradu Samoboru uz sugrađane, iako i dalje preko aplikacije. Trči i ti sa nama za one koji to ne mogu – prijavi se danas na WingsforLifeWorldrun.com.