Zdravo mršavljenje je uz vježbanje

Koji su nam prioriteti u vježbanju?

Devet od deset ljudi, sa kojima radim (kako rekreativci početnici, tako i napredni rekreativci i vrhunski sportaši), izjasnili su se da im je smanjenje postojeće tjelesne težine prioritet u vježbanju .

Provjerimo što točno znači tjelesna težina u kontekstu tjelesne aktivnosti.
Moja metoda je usmjerena  prvenstveno na unutarnje promjene (kardiovaskularni sustav), pratim i vanjske parametre, težinu, obujam struka i postotak tjelesnih masti (mjerim ga kaliperom – jednostavnom napravom koja poput štipaljke na 7 različitih dijelova tijela pokaže sastav tijela).
Psihofizičku formu pratim preko više parametara. Osobe koje ne vježbaju postižu rezultate ispodprosječne za životnu dob.

Osobe sa kojima vježbam aerobno mogu smršaviti i do 5 kilograma mjesečno.

Za dugoročni uspjeh potrebno je ostati tjelesno aktivan, što kod nekih predstavlja još teži izazov od samog mršavljenja.
Kod zaposlenih ljudi, koji ne nalaze dovoljno vremena za vježbanje, problem sa težinom je i nekontrolirano nakupljanje masnih naslaga. Ne smijemo zaboraviti da ukupnu težinu tijela ne povećavaju samo masne naslage već i mišići. Nebalansirani unosa proteina uz trening sa utezima može stvoriti veliku mišićnu masu koja također povećava težinu tijela.

Kakva su moja iskustva sa mršavljenjem prilikom vježbanja?

Da izbjegnem priču o rokovima volim naglasiti kako je svatko od nas u procesu mršavljenja pod utjecajem šest parametra:

1. životna dob i spol
2. genetika tijela
3. hrana koju jedemo i prehrambene navike
4. životne navike (Lifestyle)
5. odnosi sa obitelji i prijateljima
6. obrazovanje i poslovni odnosi

Kao trener pokušavam djelovati pozitivno na segment prehrane i životnih navika.

Što više istovremenih procesa započnemo (npr. vježbanje, modificiranje prehrane i poboljšavanje oporavka kroz opuštanje i san), to će vrijeme potrebno za uspjeh biti kraće. Moguće je smršaviti i bez vježbanja, no tada je promjena životnih i prehrambenih navika rigoroznija.

Najveća zamka je gladovanje ili restriktivna dijeta. Njima možemo postići kratkoročan uspjeh, ali dugoročno ćemo naštetiti svom tijelu. Upravo zato je element vježbanja jako važan…kao nekakav signal koji se upali kada nemamo dovoljno energije da misao provedemo u pokret!