Tri hendikepa ovisnosti o fitness uređajima

Uz današne napredne GPS sportske uređaje koji su umreženi sa raznim aplikacijama čini se kako nitko više ne može griješiti u izvođenju treninga. Kao trener bi se uistinu i složio sa ovom tvrdnjom ali uvijek postoje opasnosti čak i za iskusne sportaše a kamoli početnike bez iskustva.

Ovo su tri načina na koji pogriješimo u izvođenju planiranog treninga i dobar primjer kako se može riješit problem u tvoju korist kad fitness uređaji zakažu.

Pulsmetar i GPS ne rade ili rade sporadično i netočno

Najčešći problem sa kojim se susretnem. U pravilu se uvijek pojave niže vrijednosti pulsa od stvarnog- često za 10 otkucaja a “divljaju” i trekeri brzine. Naravno ovo se uvijek desi na važnim treninzima trčanja:). Sportaši raznoliko reagiraju ali mnogi upravo na krivi način tada forsiraju brzinu iako osjećaju da je tempo prebrz za puls ili zonu. Moj je savjet da se opušteno prebaciš na skalu subjektivnog osjećaja intenziteta i odradiš trening do kraja sa određenom dozom sigurnosti koji se popuša kako trening odmiče kraju (sve intenzivnije postaje).
Nabava pulsmetar trake (zamjeni stara traka i li beterija-ovisno o modelu), uz puls na zapešću znatno će smanjit ove situacije na koje uvijek treba gledati kao na prilike za učenje i primjenu RPE skale. Kod problema sa GPS je dobro zaustaviti se i ponovno postaviti spajanje na satelit i krenuti dio treninga iz početka ili zanemariti parametar brzine.

Trekeri ne rade pod vodom, krivo pokazuju udaljenost i ne vidim ih kad plivam

Za razliku od bazenskog plivanja u otvorenoj vodi treker brzine i udaljenosti nije vitalni parametar. Početnicu previše koncentracije ulažu u znatiželju koliko brzo plivaju i koju distancu su isplivali, zanemarujući pri tome važne parametre poput pravocrtnog gibanja i orijentacije. Moj savjet je da se plivanje u otvorenoj vodi napravi kao tempo plivanje po subjektivnom osjećaju intenziteta a da se udaljenost kontrolira prema broja zavislaja. Znam mnogi će se zabrinuti kao brojati do 2500, koliko u prosjeku napravimo zavislaja u svakom treningu, ali ideja je da se broj grupira po 90 ili 180 i da se potom grade mentalne mape od 10 do 20. Probaj, uočiti ćeš koliko manje trebaš gledati na sat i trošiti energiju a fokus će biti na zavislaj i silu.

Za duži bicikl sam napunio sve baterije na uređajima ali sam pri tome možda zaboravio na sebe.

Uz wate, brzinu, puls i kadencu čini se da će svaki trening bicikla biti savren ali čim si krenuo pedalirati noge su slabe i nedovoljno pritišću pedale ili imaš osjećaj kao da si pod kočnicama. U pravilu nema jedinstvenog riješenja za ovu situaciju ali jedan od načina je da poduplaš aerobno zagrijavanje i da to vrijeme pojačaš suplementaciju vodom, ukljikohidatima i elektolitima- jer je nedostatak nekog od tih parametra često uzrok lošim osjećajima u tijelu. Dok vozis aerobno možeš umjesto da pratiš brzinu i wate pozornost stavit na tehniku pedaliranja– kadencu, okret pedale i sile koje pritom osjećaš u mišićima.