Šest načina kako da nađeš svoj idealni način vježbanja

Jedan od prvih koraka je prepoznavanje izazova s kojima se možete susresti. Je li prepreka u motivaciji, vremenu, financijske brige, stres, problemi ravnoteže između posla i privatnog života, bol ili nelagoda?

Kako starimo, mijenjaju se naše potrebe, želje i vizija o tome kako vježbanje izgleda. Mlađe osobe su često vođene vanjskim idealima ili natjecateljskim ciljevima. Međutim, kako se razvijamo i stječemo više životnog iskustva, fokus se često pomiče prema funkcionalnoj kondiciji i sposobnostima, kao što je mogućnost da se igramo s djecom ili unucima ili ih dižemo. Umjesto isključivo jurnjave za estetskim ciljevima ili metrikom izvedbe, naglasak se često okreće osjećaju snage, pokretljivosti i sposobnosti u svakodnevnom životu!

Najbolja vrsta vježbe za tebe će ovisit će o tvojim sposobnostima, razini kondicije, interesima i cjelokupnom zdravlju. Dakle, važno je pronaći vježbu koja je prava za tebe i ne kopirati ono što netko drugi radi.

Pa gdje da počneš? Kako ćeš pronaći vježbu u kojoj ćeš uživati?

1. Definiraj prepreke

Jedan od prvih koraka je prepoznavanje izazova s kojima se možete susresti. Da li je prepreka u motivaciji, vremenu, financijske brige, stres, problemi ravnoteže između posla i privatnog života, bol ili nelagoda?

2. Utvrdi “zašto”?

Kako bismo prevladali izazove, vratimo ne na početak priče i zašto si uopće pročitao tekst do ovoga mjesta. U svima nama postoji želja za promjenom i za napredovanjem! Svima nam treba pogonsko sredstvo koje nas održava, posebno u teškim vremenima. Sada samo trebaš definirati što točno želiš postići tjelovježbom a ovo su neki razlozi:

-poboljšanje općeg zdravlja

-upravljanje stresom

-poboljšanje atletske izvedbe

-poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja

-novi kontakti u drugačijoj sredini (npr. nasip i teretana umjesto ureda i restorana).

3. Pristup pokušaja i pogreške

Vrijeme je za pokušaj i pogrešku. Isprobavaj različite vrsta pokreta i vježbe.

Zapamti, kretanje bi trebalo biti ugodno i dugoročno održivo. Ako nađeš vježbu koja ti se sviđa a koja ne odgovara tvoje tijelu, opusti se i pokušaj nešto drugo! Na primjer, pokušao si sa joggingom i vidiš da to nije za tebe? Nema veze, pokušaj sa biciklom

4. Važnost neodoljive zabave

Radosti i uzbuđenje u vježbanju je ključno za održivost. Na dobrom si putu i ako osjetiš da si postao ovisan o nekom tipu vježbanja! Naime, istraživanja pokazuju da nas ovisnim stvaraju one stvari u kojem osjećamo užitak i zabavu, stoga ove vrste ovisnosti igraju važnu ulogu u navikama tjelesne aktivnosti.

5. Fleksibilnost

Feksibilnost je ključna za održivo vježbanje. Fleksibilnost omogućuje prilagodljivost, što ti omogućuje da isprobaš nove rute i prilagodiš intenzitet vježbanja. Sportski plan nije Biblija, prilagođavaj ga na dnevnoj razini svojim potrebama.

6. Uključivanje alternativnog kretanja

Dobar mi je prijatelj jednom rekao da je važno biti otvoren prema svemu kada pokušavamo pronaći hobi i ne stavljati sva jaja u istu košaru jer tada hobi postaje novi posao.

Iz mojeg iskustva nije se dobro vezati samo na jednu vrstu vježbanja. Trčanje se tako odlično nadopunjuje s plivanjem ili planinarenjem, a biciklizam s vježbama za gornji dio tijela u teretani. Postoje sportovi poput triatlona i Ironmana koji njeguju multidisciplinarnost i koji omogućavaju da se vježba cijele godine, ne nužno u tri discipline. Triatlonci su s razlogom vrlo uspješni u vježbanju jer uvijek imaju alternativno kretanje čak i kada svi drugi prestanu.