Savjeti za ljetni trening

Donosimo tri TOP savjeta sa kojima ćeš lakše proći kroz ovo vruće i aktivno ljeto!

1- PAZI NA VRUĆINU. Od vrućine se štitimo izbjegavanjem boravka na otvorenom između 10 i 18h. U koliko je potrebno napraviti fizičku aktivnost između 10 i 18h savjetujemo šumu poput Maksimira ili zatvorene prostore poput teretane i natkrivenog bazena. Savjetuje se hidratacija prije, za i poslije treninga.

2- ZAŠTITI SE OD NEGATIVNOG ZRAČENJA. Ljeti je između 10 i 18h UV indeks često visok a dugotrajnom izlaganju takvom zračenju smanjujemo radnu učinkovitost te oslabljujemo imunološki sustav. Od sunčevog se zračenja štitimo UV otpornim tkaninama poput kape i majice dugih rukava ili sportskih navlaka za ruke i noge. U vodi ili neposredno uz vodu negativni efekti UV zračenja se pojačavaju zbog refleksije i loma svjetlosti. Za vedroga ljetnoga dana najbolje je odgoditi dugotrajnu aktivnost na otvorenom ukoliko ona nije nužna. Unos vode ili boravak u vodi ne smanjuje rizik od UV zračanja.

3-  PAZI NA ELEKTROLITE I UNOS UGLJIKOHIDRATA. Ljeti kada se pojačano znojimo gubimo više minerala iz tijela. Nadoknada je moguća kroz prehranu bogatu kalijem kroz unos sirovog i sezonskog voća i povrća te spremanjem šejkova. Suplementacija je potrebna za svaki trening dulji od 60 min u vidu sportskih napitaka koji sadrže maltodextrin, fruktozu i sol (sodium). Preporuča se 50-70 g ugljikohidrata ukupno te 500 mg soli na 1h treninga. Sol se može dobiti i iz slane hrane ili upotrebom himalajske soli a važno je ne pretjerivati sa unosom slane hrane kroz normalne obroke izvan treninga (što manje).