Radeći na sebi povećajte otpornost na stres i onda kada ga nema

Pred nama je period kada smo manje pod stresom. Iskoristi to vrijeme kako bi “osvijestio” svoje tijelo i povećao svoju izdržljivost na stres!

Svi već znamo, stresne situacije povisuju kortizol. Povremeno povišenje je vrlo korisno jer nas stavlja u poziciju da bolje i efikasnije odradimo neku situaciju, na primjer, izbjegavanje olujnog nevremena kada se nađemo na otvorenom prostoru. Problem počinje kada naša razina kortizola ostaje stalno povišena, što može imati sljedeće učinke na tijelo:

Neravnoteža šećera u krvi i dijabetes
Debljanje i pretilost
Smanjivanje efikasnosti imunološkog sustava
Problemi probavnog sustava

Iako se razina kortizola može mjeriti pretragama iz krvi, stalne pretrage bi bile dodatno opterećenje na buđet i novi izvor stresa, stoga, moj savjet je da intuitivno naučimo prepoznati i kontrolirati dugoročna stresna stanja.

Najčešći simptom dugotrajnog stresa je, osim nakupljanja masnog tkiva i učestalih prehlada izvan sezone, stalna potreba za slatkim.
Možda ne možeš smanjiti izvore stresa, ali možeš naučiti tijelo da ga ne akumulira. Jedan od ključnih čimbenika za održavanje optimalne razine stresa je njegovo otpuštanje.