4 razloga zašto tvoj trening može trajati dulje

Što je gibanje dugotrajnije općenito postiže više interesa.  Navodimo četiri razloga zašto je aerobni trening tako popularan!

 1) Manji rizik od povreda

Dugotrajnija aerobna vježbanja u usporedbi sa onim anaerobnim i kratkotrajnim, općenito treneri, liječnici i psiholozi smatraju primjerenijima za većinu ljudi. Manje su rizična za dobivanje ozljeda, koje uključuju i oštećenja srca. Općenito će vas liječnik ukoliko se malo krećete prvo uputiti na aerobne sportove.

2) Manje tehnike i predznanja
Za kratkotrajna optrećenja poput sprinta u trčanju ili dizanja utega potrebno je više tehnike izvedbe i psihofizičke spreme u odnosu na početnika, koji se primjerice okušava u 60 minuta kontinuiranog aerobnog trčanja.

3) Više potrošnje masti
Iako je manje energije ukupno potrebno za održavanje aerobnog u odnosu na anaerobni način kretanja ipak na duge staze prednost ide u korist aerobnog. Izvor energije kod dugotrajnijih napora češće dolazi većinom iz masti (više od 50%) te se smatra dobrim načinom za kvalitetan gubitak tjelesnih masti u našem organizmu. Najčešći razlozi odustajanja početnika koji želi smršaviti primjenom aerobnog treninga je nedostatak ustrajnosti i motivacije da osigura kontinuitet i trajanje aktivnosti.

4) Aerobno ne isključuje anaerobiku i uvijek joj prethodi
Iako se opterećenje na maratonu smatra “umjereno aerobno” (često treća zona) ipak mnogi treneri ovo opterećenje smatraju više anaerobnim nego aerobnim, budući je pitanje vremena kada ćete kolapsirati pa čak i uz preduvjet da jedete i pijete. Pravom titulom “kralja aerobike” bi se tako mogle nazvati aktivnosti poput brzog hodanja i jogginga, vožnje bicikla i sve ono što biste mogli raditi bar 24 sata. Ovdje treba napomenuti da sva anaerobna naprezanja nužno moraju slijediti nakon aerobnog u sklopu popularno zvanog “zagrijavanja”.

Hladno je i ne možeš krenuti trenirati van?
Hodanje je sve što ti je preostalo od kretanja?
Trenirao bi ali imaš previše obiteljskih obaveza?
Pročitajte intervju sa jednim od majstora aerobnog kretanja